Kuchnia

Przepisy

Ciasto jak 3 Bit
Składniki (na formę 28×28 cm):

- 6 – 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)

- 1,5 puszki dulce de leche (kajmak z puszki, w UK znany jako ‚caramel’ lub ‚dulce de leche’), około 600 g

- 3 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią

- 125 g masła

- 4 łyżki mąki pszennej

- 5 łyżek mąki ziemniaczanej

- 4 jajka

- 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru

- 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

Formę o wymiarach 28 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).

Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń:

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Jeszcze gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujmy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.

Po tym czasie formę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy czekoladę. Gotowe!

Ciasto przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation